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Abstract: 

Q: Although the annual quantity of benzene managed at a treatment, storage, and disposal 
(TSD) facility does not exceed 10 Mg, the TSD facility receives waste from facilities 
described in Sec. 61.340 which do generate an annual quantity of benzene greater than 10 
Mg and are subject to Subpart FF. Will the treatment requirements in Sec. 61.342(c)(1)(i) 
and the control requirements in Sec. 61.342(c)(1)(ii) apply to the TSD facility? 

A: Yes. A TSD facility is subject to the treatment and control requirements in Sec. 
61.342(c)(1)(i) and (ii) if the total annual benzene (TAB) quantity received on-site is greater 
than or equal to 10 Mg per year, or if the TSD facility receives waste from any facility listed 
in Sec. 61.340(a) whose TAB exceeds 10 Mg. 

Letter: 

September 28, 2000


4APT-ARB


Mr. Carl W. Richardson, P.E.

South Carolina Department of Health

and Environmental Control

2600 Bull Street

Columbia, SC 29201-1708


SUBJ: National Emission Standards for Hazardous Air Pollutants, Subpart FF 


Dear Mr. Richardson:


We have received your September 8, 2000, letter requesting an applicability determination 

regarding National Emission Standards for Hazardous Air Pollutants (NESHAP), Subpart 

FF (National Emission Standard for Benzene Waste Operations). In particular, clarification 

has been requested concerning the treatment and control requirements specified in Sec. 

61.342(c)(1)(i) and (ii) as they relate to the Safety-Kleen Systems, Inc., treatment, storage, 

and disposal (TSD) facility in Holly Hill, South Carolina. The letter indicates that the annual 

quantity of benzene managed at the Safety-Kleen TSD facility does not exceed 10 Mg. 

However, the TSD facility receives waste from facilities described in Sec. 61.340 which do 

generate an annual quantity of benzene greater than 10 Mg and are subject to Subpart FF. 

Safety-Kleen contends that both the treatment requirements of Sec. 61.342(c)(1)(i) and the 

control requirements of Sec. 61.342(c)(1)(ii) apply to its facility if either the total annual 

benzene (TAB) received on-site exceeds 10 Mg/yr or if the facility receives waste from a 

generator whose TAB exceeds 10 Mg. Based on our review of the regulation, we concur 

that the requirements of Subpart FF specified in Sec. 61.342(c)(1)(i) and (ii) are applicable 

to the Safety-Kleen facility. A TSD facility will be subject to Subpart FF if the TAB quantity 

received on-site is greater than or equal to 10 Mg per year, or if the TSD facility receives 

waste from any facility listed in Sec. 61.340(a) whose TAB exceeds 10 Mg. 


As indicated in Sec. 61.340(a), the Subpart FF regulation applies to owners and operators 

of chemical manufacturing plants, coke by-product recovery plants, and petroleum 

refineries. The regulation at Sec. 61.340(b) indicates that Subpart FF also applies to owners 

and operators of hazardous waste treatment, storage, and disposal facilities that treat, 

store, or dispose of hazardous waste generated by any facility list in Sec. 61.340(a). A 

"facility" is defined in Sec. 61.341 as all process units and product tanks that generate 

waste within a stationary source, and all waste management units that are used for waste 

treatment, storage, or disposal within a stationary source. As stated in Sec. 61.342 

(Standards, General), an owner or operator of a facility at which the TAB quantity from 

facility waste is less than 10 Mg per year shall be exempt from the requirements of Sec. 

61.342(b) and (c). 


Clarification is provided in Sec. 61.342(f) concerning the requirements for facilities which 

transfer waste to TSD facilities and the requirements for TSD facilities. As indicated in Sec. 

61.342(f), instead of treating the waste onsite a facility owner or operator may comply with 

the treatment requirements in Sec. 61.342(c)(1)(i) by transferring the waste offsite to 

another facility where the waste is treated in accordance with Sec. 61.342(c)(1)(i). The 

facility owner transferring the waste must still comply with the control requirements specified 

in Secs. 61.343 through 61.347 for each waste management unit that receives or manages 

the waste prior to shipment of the waste offsite (Sec. 61.342(f)(1)). The facility owner 

transferring the waste must also include with each offsite waste shipment a notice stating 

that the waste contains benzene which is required to be managed and treated in 

accordance with the provisions of Subpart FF (Sec. 61.342(f)(2)). Therefore, a TSD facility 

which accepts waste from a Sec. 61.340(a) facility which has a TAB quantity of greater than 

or equal to 10 Mg must meet the same treatment and control requirements under Subpart 

FF which the Sec. 61.340(a) facility would be required to meet. This applies even if the TSD 

facility itself has a TAB quantity of less than 10 Mg. The Subpart FF regulation does not 

exempt TSD facilities from any requirements of the regulation, including Sec. 

61.342(c)(1)(ii) which requires compliance with the control requirements of Secs. 61.343 

through 61.347. If a TSD facility receives waste from Sec. 61.340(a) facilities which have 

TAB quantities of less than 10 Mg, the TSD facility would be required to calculate its own 

TAB to determine if it is greater than or equal to 10 Mg. If the TSD has a TAB of 10 Mg or 

greater, it will be required to comply with the Subpart FF treatment and control 

requirements. 


If there are any questions regarding this letter, please contact Keith Goff of the EPA Region 

4 staff at (404)562-9137. 


Sincerely,


R. Douglas Neeley

Chief

Air and Radiation Technology Branch Air, Pesticides and Toxics Management Division 



